drobnostka kulinarna

Dziś wpis z cyklu “nie do wiary”.

Też byłeś przekonany, że do ciasta dodaje się cukier waniliowy z małej zazwyczaj żółtej torebeczki? Okazuje się, że nie jest to cukier waniliowy, ale WANILINOWY. Żyję 28 lat na świecie i powiem szczerze, że to odkrycie zatrzęsło moim kulinarnym światem. Powiedziała mi o tym koleżanka i żeby uwierzyć, musiałam zajrzeć do szuflady, w której chowam cukier, co do którego byłam przekonana, że jest waniliowy.

W celu nadania temu wpisowi wartości poznawczej, zacytuję wikipedię. Cukier wanilinowy to przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego.

Czuję, że trochę mi nie dowierzacie. Polecam przekonania się na własne oczy 😉

Nieźle, co? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s